Наступна новина > < Попередня новина

ЛІСІВНИКИ ХОЧУТЬ ДОЩУ!

Суха спекотна погода влітку останні кілька років не раз призводили до того, що у районі оголошувались найвищі ступені пожежної небезпеки. І перш за все це стосується лісів – найбільшого багатства Городнянщини. Пожежонебезпечний сезон у лісівників триває з моменту сходу снігу і до регулярних осінніх дощів, іноді по 7-8 місяців на рік. У сезоні виділяють кілька пожежонебезпечних періодів, коли ситуація загострюється в залежності від погодних умов. Щороку співробітники ДП «Городнянське лісове господарство» вживають всіх можливих заходів, щоб запобігти пожежам. А коли вже лихо трапилося – намагаються якнайшвидше локалізувати та побороти вогонь.

Готовність до ефективної боротьби з вогнем у лісі – це результат постійної та наполегливої праці всього колективу лісівників. Тільки-но зійшли сніги, як трактор, обладнаний спеціальним плугом, вже проорює мінсмуги. Тільки у цьому сезоні вже створено 210 кілометрів таких перешкод для вогню, підтримуються у належному стані й 400 кілометрів минулорічних.
На сезон наймаються й спеціальні робітники – пожежні сторожі та водії спеціальних автомобілів. У разі необхідності на підмогу основним машинам прийдуть: додаткові протипожежні комплекси з мотопомпами, а також спеціальним інструментом, додаткові пожежна цистерни-причепи, трактори з плугами. На території лісництв діють лісові пожежні станції, здатні спорядити весь персонал засобами пожежогасіння, захисним одягом, спецвзуттям, шоломами тощо. Тут зберігається й недоторканний запас дизельного палива і солярки, які використовуються тільки на протипожежні потреби.
Та головне – своєчасно виявити займання. Тому і чергують пожежні сторожі за моніторами камер відоспостереження, які змонтовано на чотирьох протипожежних вишках господарства. Всі вони мають радіозв’язок між собою, що дає змогу спостерігати будь-який підозрілий димок одразу з трьох точок і дуже точно визначати місце імовірного займання. Лісівники мусять реагувати на будь-який дим у лісі, хоч це і призводить до численних безрезультатних виїздів.
Чималу роботу проводить і лісова охорона, яка блокує вторинні заїзди до лісу спеціальними шлагбаумами, будує інформаційні таблиці, оновлює бігборди, перевіряє вогнища у відпочиваючих. До речі адмінштрафи за небезпечне поводження з вогнем ще ніхто не відміняв! Бо головною причиною пожеж, на думку лісівників, стає не погода, а звичайна людська недбалість, а інколи й відверто шкідницька поведінка, як при випалюванні трави.