Наступна новина > < Попередня новина

Загроза всихання соснових лісів

Ліси є важливою складової нашої планети. Вони виконують важливі екологічні, економічні та соціальні функції. В Чернігівській області лісові землі займають площу 708 тис. га, лісистість становить 20,9%. Соснові ліси займають переважну частину вкритих лісовою рослинністю земель і є основним об‘єктом діяльності лісогосподарських підприємств нашого району та області у цілому.

Сосна звичайна є невибагливою до родючості ґрунту і умов зволоження, здатна рости на піщаних неродючих ґрунтах. Використовується для отримання цінної деревини, живиці, є джерелом лікарської сировини. В середньому 1 га 60-річного соснового лісу щорічно продукує 10,9 т кисню, а  поглинає 14,4 т вуглекислого газу; затримує 35 т пилу, сажі і кіптяви. Окрім того, за вегетаційний період 1 га соснового лісу виділяє 450 кг фітонцидів, тобто ефірних олій, бальзамів, смол, дубильних та ароматичних речовин, які оздоровлюють повітря.

В останні десятиліття внаслідок змін погодно-кліматичних умов відбувається погіршення біологічної стійкості лісів та пошкодження їх шкідниками та хворобами. Наразі виникла загроза всихання соснових деревостанів, яка пошириюється на значні території і набуває ознак надзвичайної ситуації в багатьох областях України.

Винуватцем відмирання дерев сосни і утворення осередків всихання є дрібний жук завдовжки 2-4 мм – вершинний короїд. Живиться він у районі тонкої кори стовбура у вершинній частині дерев сосни. Дорослі жуки вгризаються в кору, проточують в ній ходи та відкладають яйця. З яєць виходять личинки, які живляться тканинами стовбура, виточуючи під корою власні ходи. Завершивши живлення, личинки заляльковуються і з них виходять молоді жуки, які розлітаються і заселяють нові дерева.