Наступна новина > < Попередня новина

СКІЛЬКИ ЗАПОВІДНИКІВ НА ГОРОДНЯНЩИНІ?

Нещодавно світова спільнота відзначала День заповідників. Створювати заповідні території людство почало давно. Згідно письмових джерел, перший заповідник створив цар Цейлону Деванапіятисса у третьому столітті до нової ери! Пророк Мухаммед оголосив всі ліси заповідниками, в яких захищались всі без виключення форми життя. У середньовіччі правителі Європи та знать створювали заповідники для збереження продуктивності своїх мисливських територій. До речі знамениту «Біловезьку пущу» заклав ще князь Данило Галицький. А найдавніший заповідник сучасної України «Асканія Нова» був заснований у 1828 герцогом Фердинанд Фрідріхом Ангальт-Кьотенським як вівчарська колонія. Найбільшим сучасним природоохоронним об’єктом світу є біосферний заповідник Пантанал у Бразилії, який розмістився на площі 195 тисяч квадратних кілометрів.
Тож ми вирішили дослідити скільки заповідників на Городнянщині. Виявилося, що великих комплексних заповідників у районі нема, проте є заповідні об’єкти – заказники місцевого значення.
-- Маємо два типи заказників – ботанічні та гідрологічні, а ще заповідне урочище та
пам’ятку природи. При 35 тисячах гектарів угідь ДП «Городнянське лісове господарство» заповідні об’єкти займають більше п’яти тисяч гектарів, а це майже 15% всіх площ. Окрім того, в кожному мисливському господарстві є відтворювальні ділянки. Це своєрідні пологові будинки та дитячі садки для тварин. Тож Городнянщина має достатню кількість природни-заповідних територій, - зазначив головний мисливствознавець лісгоспу Ярослав Коваль.
Про те, які конкретно маємо заповідники - розповімо в наступній публікації.