Наступна новина > < Попередня новина

"ПРИБЕРІТЬ СВОЇ ПОЛЯ!" - ЗАКЛИКАЮТЬ АГРАРІЇВ ЛІСІВНИКИ

Непевна зимово-весняна погода, яка панує на Городнянщині протягом останніх тижнів змусила лісівників готуватись до пожежонебезпечного періоду на місяць раніше. Тим більше, що вже є факти займання луків та торфовищ в інших областях України.

Поряд з лісовими масивами ДП «Городнянське лісове господарство» є кілька ділянок, які є найбільш потенційно пожежонебезпечними. Так неподалік сіл Мости, Карпівка і Марочкин на покинутих полях є чимала ділянка самосійки, яка частково вигоріла в луговій пожежі кілька років тому. Молоді дерева, які загинули у полум’ї, за ці роки висохли і перетворились на відмінне паливо, яке разом із сухою травою робить цю ділянки бомбою уповільненої дії. Тож щоб не чекати милості від природи, погоди і свідомості людей, лісівники загнали на ті поля бульдозер і згребли все стихійне паливо на 20 метрів від лісу. Результатом колективної роботи стала мінералізована протипожежна смуга завширшки 20 метрів і протяжністю 4 кілометри!
Також вдалося завчасно знешкодити подібну потенційно-небезпечну ділянку поміж Моложавою і Черецьким. У позаминулому році якісь підприємливі люди на полі з самосійкою взялися заготовляти дрова і навіть переробляти їх на тріски для опалення. Однак роботи чомусь були покинуті, разом із численними зрубаними деревами. Зайве казати, що подібні звалища гілля і деревини – є потенційним вогнищем для пожежі. Нещодавно підприємці відновили роботи, однак прибирають дуже повільно.
Слід розуміти, що за всіма такими землекористувачами лісівники не приберуть. По кожному такому полю незабаром встановлюватимуть власника чи користувача земель і разом з екологічною інспекцією притягатимуть до відповідальності.
Принагідно лісівники звертаються до всіх земляків з проханням бути відповідальними і уважними, перебуваючи на природі. Не залишайте вогнища без нагляду, не випалюйте суху траву, не викидайте недопалки деінде й не дозволяйте дітям гратися з вогнем! Пам’ятайте, що заплатити за таке недбальство чи розвагу можна занадто дорого – від кількох гектарів лісу до, навіть, людського життя!