Наступна новина > < Попередня новина

ЛІСОВІ ДАРИ ДЛЯ СЕБЕ МОЖНА ЗБИРАТИ БЕЗОПЛАТНО, ДЛЯ ЗАГОТІВЛІ - ТІЛЬКИ З ЛІСОВИМ КВИТКОМ

З настанням весняно-літнього періоду люди починають збирати в лісі ягоди, гриби, лікарську сировину -- тобто займатись побічним лісовим користуванням.
Якщо люди заготовляють лісові дари для себе, не перевищуючи встановлених норм, то така заготівля здійснюється безоплатно. Нагадуємо , що максимально дозволені норми безоплатного збору дикорослих травяних рослин, ягід, грибів , горіхів, квітів в лісах державної та комунальної власності встановлюється розпорядженням обласної державної адміністрації та становить:
Білі гриби, лисички 15 кг за день
Опеньки 30 кг за день
Інші гриби 15 кг за день
Чорниця 10 кг за день
Малина 5 кг за день
Ожина 10 кг за день
Горіхи ліщини 3 кг день
Згідно постанови КМУ №665 від 23.07.2008 року передбачено нарахування шкоди за кожен кілограм заготовленої сировини понад встановлені норми.
У разі заготівлі для потреб виробничої та комерційної діяльності заготівля проводиться платно на підставі спеціального дозволу – лісового квитка і тільки на певних відведених ділянках лісового фонду. Подібна заготівля, а також збір понад встановлену норму без наявності лісового квитка карається штрафом згідно ст. 70 КУпАП.
Обсяги щорічних заготівель продукції встановлюються постійними лісокористувачами на підставі матеріалів лісовпорядкування. Заготівля проводиться способами, що виключають виснаження лісових ресурсів.
Ліміт використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань встановлюється органами виконавчої влади відповідно до Лісового Кодексу за поданням органу виконавчої влади з питань лісового господарства, погодженим з органом виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища.
На 2020 рік ДП «Городнянське лісове господарство» подано заявку на встановлення ліміту по використанню лісових ресурсів на території Городнянського району:
Лисички – 100 тонн
Білі гриби –25 тонн
Чорниця – 35 тонн
Порядок видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів
Лісовий квиток є основним документом, на підставі якого здійснюється використання лісових ресурсів. Він видається власником лісів або постійним лісокористувачем для здійснення побічних лісових користувань, на підставі лімітів використання лісових ресурсів.
Для отримання лісового квитка підприємства, установи, організації і громадяни подають заявку на використання лісових ресурсів.
Нормативна плата за спеціальне використання лісових ресурсів становить:
- Лисички – 1,68 грн/кг
- Білий гриб – 2,81 грн/ кг
- Чорниця – 0,95 грн/ кг
Кошти від нормативної плати за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення надходять до місцевих бюджетів за місцем видачі лісового квитка.