Наступна новина > < Попередня новина

ЯК РАХУЮТЬ ЗВІРІВ У ЛІСІ?

Наприкінці мисливського сезону мисливські господарства проводять облік наявної дичини – звірів і птахів на своїх територіях. А після публікації цих звітів, у необізнаних читачів часто виникає запитання – як можна порахувати зайців з точністю до одного? Отак надзвичайно точно кожного зайця ніхто не обліковує.

Для визначення кількості тварин на певній території існує кілька методів досліджень.
Найчастіше невеликі за площею мисливські господарства використовують методику шумового прогону.
Облік нагоном можна застосовувати протягом цілого року, він може бути вирішальним чи арбітражним. На карті схеми єгерського обходу чи мисливського господарства визначається місцезнаходження пробних ділянок. Розташовуються вони таким чином, щоб характеризувати всі типи мисливських угідь, а звірі, вигнані з однієї пробної ділянки, не переходили на іншу. Розмір кожної становить від 25-50 до 100 га. Загальна площа проб складає 20-30% від загальної площі угідь.
Обліковців розставляють на віддалі 50-100 метрів один від одного з таким розрахунком, щоб вони могли чітко бачити перехід звірів по лінії з трьох сторін пробної площі. Кожен обліковець веде підрахунок побачених ним звірів у визначеному секторі. Відомості про побачених тварин заносяться у заздалегідь підготовлений обліковий листок.
Шумовий прогін -- дуже трудомісткий спосіб обліку і дає велику похибку при використанні його для обліків стадних тварин. Наприклад попадання чи не попадання великого стада у пробні обліки дасть, відповідно, завищений або занижений результат.
Обліковують дичину щорічно задля раціонального та невиснажливого користування. Цього року до обліку, окрім єгерської служби, були запрошені представники обласного управління лісового та мисливського господарства, Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації та Державної екологічної інспекції в області.
Облік в мисливських угіддях ДП «Городнянський лісгосп» здійснювало 16 чоловік, дослідивши 565 гектарів польових і 782 гектари лісових угідь при загальні площі 5240 гектарів. За даними обліку диких тварин в мисливських угіддях ДП «Городнянський лісгосп» було нараховано 5 оленів благородних, 13 кабанів, 68 козуль, 134 зайця, 8 куниць лісових.
Слід зазначити, що полювання в мисливських угіддях лісгоспу ведеться не інтенсивно.
За минулий сезон тут добули всього 2 козулі, 12 зайців та 9 лисиць. Полювання проводиться на підставі ліцензій та відстрільних карток, при чому для місцевих жителів картки продаються зі знижкою.