Наступна новина > < Попередня новина

СПРАВИ ЛІСОВІ

Зима прийшла – годуй тварин!
    Яскрава, ніби намальована сніжна зима у лісі, зачаровує й лісівників, як і багатьох з нас. Однак саме вони, з появою мальовничих пейзажів, першими згадують про те, якою суворою буває ця краса для лісових мешканців. Глибокий сніг примушує тварин витрачати значно більше енергії для пересування, сніговий покрив закриває доступ до ряду кормів, а з появою насту – ще й травмує звірів.      Тож не встиг випасти перший сніг, а єгері ДП «Городнянське лісове господарство» вже об’їхали всі годівниці та підгодівельні майданчики.

-- Годівниці обслуговуються протягом всього року. Ми постійно підновлюємо їх та

будуємо нові. Так само час від часу завозимо корми і сіль, але лише для того, щоб привернути увагу тварин до майданчиків. Завдяки чому лісові мешканці швидше знаходять підгодівлю взимку. З настанням холодів починаємо годувати інтенсивніше, бо окрім виживання тваринам треба увійти у весну сильними та здоровими, а ще – здатними до продовження роду і виховання потомства, - пояснив старший єгер лісгоспу Анатолій Пархоменко.

     І хоч мисливське господарство у ДП «Городняське лісове господарство» відносно невелике – всього 5240 гектарів, тут обліковано 5 лосів, 5 оленів, 66 косуль, 3 дикі свині і 128 зайців. З хижих звірів тут водяться вовки, лисиці, горностаї, ласки й куниці. Є чисельна популяція бобра. Тварин підгодовують на дев’яти годівницях і п’яти підгодівельних майданчиках. Про раціон лісівники потурбувались заздалегідь заготовивши 1000 листяних посолених віників, 500 зернових снопиків, 1,5 тонни сіна, 3 тонни зерна кукурудзи, 0,5 тонни кукурудзи в качанах, 1,5 тонни зерна вівсу та 150 кілограмів солі. Усе це згодують до весни, а при потребі придбають ще і підгодовуватимуть у більш інтенсивному режимі.

     Для мисливського господарства, на жаль, актуальною лишається вовча проблема, як і для інших мисливських господарств району. У поточному році сіроманці вивелись аж занадто «врожайно», тому чимало часу й сил єгері лісгоспу витрачають на зменшення чисельності хижаків. Бо, особливо по насту, коли сніг здатен витримати вагу вовка і не втримує на поверхні більшість копитних, вовчі зграї здатні влаштувати справжню різанину серед косуль, оленів і навіть лосів.

     Однак єгері господарства цілком оптимістичні у своїх прогнозах:

 -- За тваринами доглянемо як слід! Від вовків захистимо і нагодуємо. Навіть якщо дуже

замете – на лижах до годівниць зерно з віниками доставимо!

  П.ДУБРОВСЬКИЙ.  На знімку: старший єгер Анатолій ПАРХОМЕНКО біля годівниці.