Наступна новина > < Попередня новина

ПРОФСПІЛКОВИЙ АКТИВ ЛІСІВНИКІВ ЧЕРНІГІВЩИНИ СТУРБОВАНИЙ ДОЛЕЮ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ

15 листопада 2017 року Кабінетом Міністрів України  була схвалена Стратегія реформування лісового господарства. Прийняття цього варіанту Стратегії Кабінетом Міністрів України відбулось без громадського обговорення, що є порушенням норм Галузевої угоди (розділ 3).

Колективи працівників державних лісогосподарських підприємств стурбовані подальшою долею розвитку лісового господарства як в цілому галузі так і існуванню та розвитку діючих державних лісогосподарських підприємств.

Стратегія реформування лісового господарства, яка схвалена Кабінетом Міністрів України 15 листопада 2017 року визначає ключові проблемні питання, мету та основні цілі, напрями та механізми досягнення цілей. Але станом на      21 листопада 2017 року ця Стратегія не опублікована на Урядовому порталі, також не відомо якими нормативними документами буде визначене досягнення мети та цілей реформування лісового господарства. В цій Стратегії особливо турбує розділ напрями та механізми досягнення цілей, а саме:

Посилення ролі центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері лісового господарства.

Невідомо яким чином це буде дотримуватись.

Передача функцій здійснення господарської діяльності у сфері лісового та мисливського господарства новоствореному суб’єкту господарювання державної власності, повноваження щодо управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України.

Ця норма напевно передбачає створення на базі діючих лісогосподарських підприємств одного суб’єкта господарювання. Таке реформування тягне за собою ліквідацію лісгоспів та відповідно скорочення працівників.

Незрозуміла  ціль Стратегії а саме: оптимізація та реорганізація структури та функцій суб’єктів господарювання державної власності у лісовій сфері.

14 вересня 2017 року на колегії Державного агентства лісових ресурсів України було розглянуто, обговорено та схвалено проект Стратегії реформування лісового господарства, який розроблявся та опрацьовувався з фахівцями лісового господарства, науковцями, громадськістю але чомусь цей проект не був взятий Кабінетом Міністрів України до уваги.

Такі дії з боку Кабінету Міністрів України не можуть сприяти вирішенню проблем лісового господарства та подальшого розвитку його.

Станом на 21 листопада 2017 року Кабінетом Міністрів України не вирішено питання фінансування лісогосподарських заходів за бюджетною програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» для південних областей, які на сьогоднішній день мають заборгованість по виплаті заробітної плати, змушені відправляти працівників у відпустку без збереження заробітної плати, працювати за скороченим режимом робочого часу. Така ситуація уже діє протягом майже двох років. В зв’язку з такою ситуацією північні області змушені надавати їм допомогу. Всі звернення як з боку державних підприємств так і з боку профспілкових організацій щодо відновлення фінансування не дали позитивного результату.

Враховуючи вище викладене загальними зборами профспілкового активу працівників лісового господарства Чернігівської області, висунуті вимоги до Кабінету Міністрів України, а саме:

  • Терміново відновити фінансування лісогосподарських заходів за бюджетною програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді».
  • Колективи підприємств категорично проти приватизації або передачі державних лісогосподарських підприємств у концесію.
  • Колективи підприємств категорично проти створення єдиного лісогосподарського підприємства на базі діючих державних підприємств та їх ліквідації як юридичних осіб.
  • Відмінити рішення Уряду від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії реформування лісового господарства».
  • Висунути Стратегію реформування лісового господарства, розробленої із залученням фахівців лісової галузі та схваленої міжнародними експертами, для широкого обговорення в фахових колах і суспільстві та в подальшому обов’язкове узгодження її  з громадськими організаціями.
  • Пряме підпорядкування Держлісагентства — Кабінету Міністрів України та виведення його з під координації Міністра аграрної політики та продовольства України.
  • При прийнятті Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» визначити Державне агентство лісових ресурсів України головним розпорядником бюджетних коштів.

В разі неприйняття Кабінетом Міністрів України наших вимог, колективи працівників лісового господарства Чернігівської області залишають за собою право на проведення акції громадської непокори. Крім цього вирішено проінформувати місцеві органи виконавчої влади щодо існуючої проблеми у лісовому господарстві тому, що на рівні районів державні лісогосподарські підприємства в більшості є найбільш потужними підприємствами по сплаті податків як до місцевих так і державного бюджетів. Також  звернути увагу до проблем лісового господарства через засоби масової інформації усіх органів державної влади та депутатів всіх рівнів.