Наступна новина > < Попередня новина

Охорона лісових масивів від пожеж

ДП « Городнянський лісгосп» займає площу 35,2 тис. га. З них хвойних лісів 21,34 тис. га ( 66 % покритої лісом площі), а хвойних молодняків – найбільш небезпечних в пожежному відношенні , налічується 5,97 тис. га (19% покритої лісом площі).
   Одним з основних обов’язків , які покладені на лісівників, крім забезпечення лісовідновлення, раціонального використання лісосировинних ресурсів, є охорона та захист лісів.
   Охорона лісових масивів від пожеж – це актуальне питання завжди.
   Цьогорічна весна та сухий початок літа завдав клопотів працівникам лісової охорони. З метою виконання покладених завдань в питанні охорони лісу від пожеж в ДП « Городнянський лісгосп» створено відомчі сили і засоби пожежогасіння: 1 лісова пожежна станція, 14 добровільних пожежних дружин (84 чоловіки), 7 пунктів зосередження протипожежного інвентаря, 7 пожежних автомобілів, 1 пожежний модуль на базі автомобіля УАЗ, 5 ємкостей для підвозу води об’ємами від 2 до 3 тон. Для своєчасного виявлення лісових пожеж є в наявності 4 пожежні вежі обладнані телевізійними системами спостереження.
  Для попередження виникнення лісових пожеж за 1 півріччя 2018 року по території лісгоспу було створено 240 км мінералізованих смуг та 550 км проведено доглядів за ними; перекрито 60  другорядних лісових доріг, це крім тих , де необхідний проїзд лісогосподарської техніки для виконання планових робіт.
  Значна увага в лісгоспі приділяється відпочинку населення в лісі. Так в цьому році проведена реконструкція рекреаційного пункту поблизу с. Політрудня, діють рекреаційні пункти в Невклянському, Староруднянському лісництвах, місця відпочинку в Моложавському, Городнянському, Тупичівському, Рубізькому лісництвах де люди можуть відпочити не заїзджаючи далеко в лісові масиви.
   Незважаючи на все це за перше півріччя 2018 року на території лісгоспу виникло 2 лісові пожежі та було здійснено 10 виїздів техніки лісгоспу на ліквідацію загорянь поблизу лісових масивів ( с/г угіддя, болота).
   Зважаючи на те , що підійшов сезон збору ягід, грибів, збирання врожаю на с/г угіддях адміністрація лісгоспу звертається до населення, користувачів с/г угідь дотримуватись правил пожежної безпеки, утримуватись від розкладання багать у лісі, спалювання соломи та стерні на полях адже один сірник може знищити тисячі гектарів лісу. Кожен мусить розуміти , що в лісових пожежах гине дуже багато птахів, тварин , плазунів, а лісовим насадженням після пожеж необхідно не одне десятиліття на відновлення.
 Отже давайте збережемо ліси разом !
 При виявленні загорянь в лісі просимо повідомляти чергового лісгоспу за тел.. (04645) 
2-43-34 або пожежну частину за тел.. 101.