Наступна новина > < Попередня новина

ОДИН ДЕНЬ З ЛІСОВИМ ПАТРУЛЕМ

Турботи лісівників не обмежуються заготівлею, переробкою та відновленням лісу. Окрім звичної господарської діяльності ліс потребує постійного нагляду та захисту. Влітку найбільше клопоту співробітникам ДП «Городнянське лісове господарство» завдає пожежонебезпечний період, і лісоводи стережуть ліс від пожеж. Однак окрім нерозумної стихії найбільше доводиться «стерегти» ліси від «розумних» людей.

Час від часу співробітники лісової охорони виявляють незаконні рубки, трапляються випадки крадіжки вже повалених дерев, які чекають на перевезення і переробку. Чимало шкоди завдають лісовому й мисливському господарству і браконьєри, з якими борються єгері господарства. Тож залишати ліс без нагляду не можна.
Саме тому у господарстві налагоджена система рейдової роботи. Звісно, графік і систему виїзних перевірок лісівники тримають у секреті. Та на один з таких рейдів нас люб’язно запросили – побачити цю роботу на власні очі. Тож одного з вихідних днів ми разом з єгерями вирушили до лісу.
Очолив рейдову групу інженер з охорони та захисту лісу Анатолій Сапітон, а для правової й силової підтримки до лісівників приєднався інспектор з контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Олександр Василишин. На службовому автомобілі група прямувала затвердженим маршрутом, перевіряючи автомобільні та пішохідні сліди, а на планових зупинках – дослухаючись до звуків та шумів у лісі. За один світловий день кілометраж маршруту просто вражає, при тому, що разом із цим виконувалось кілька супутніх робіт – розвезення кормів на годівниці та підгодівельні майданчики, передача відомчих документів між підрозділами підприємства, зустрічі й спілкування з людьми у лісі та поряд.
На щастя, браконьєрів чи інших злодіїв рейдовій групі виявити не вдалося. Зустрівся дружній колектив правильних мисливців з Тупичева, в яких і документи в порядку, і настрій, і добуті й оформлені трофеї були. Такі зустрічі завжди теплі й привітні, бо законні мисливці – завжди товаришують з єгерями і допомагають їм у роботі, так само як і піклуються про ліс.
В одному з мисливців інспектор поліції Олександр Василишин упізнав Руслана Горецького, який у ході останнього місячника здачі зброї звернувся у райвідділення поліції й офіційно оформив нелегальну рушницю. Після цього він встиг отримати всі необхідні для полювання документи і тепер, разом із більш досвідченими товаришами оволодіває мисливською справою.
Ще одним приємним моментом стало відвідування підгодівельних майданчиків для тварин. Стан прилеглих ділянок красномовно свідчить про те, що популяція диких свиней у районі відновлюється після спалаху африканської чуми свиней. Лишається сподіватися, що невдовзі, полювання на цих цікавих копитних на Городнянщині буде відновлене.
Рейди лісівників – справа системна, однак це лише частина роботи по охороні лісу. Взагалі робота по боротьбі з «двоногими» шкідниками дуже нагадує роботу прикордонників. Окрім патрулювання лісівники також влаштовують «секрети» і «засідки» на браконьєрів і крадіїв лісу, супроводжують підозрілі автомобілі, цікавляться метою відвідування лісу у межах заповідних та відтворювальних ділянок. Вся ця величезна робота проводиться з однією метою – зберегти ліс та його мешканців для нащадків.