Наступна новина >

Мисливцям на замітку

З 25 липня 2017року введені нові штрафи за браконьєрство, збільшені вчетверо, а за знищення чи пошкодження гнізд, нір, бобрових загат тощо - у п’ять - десять разів.

Окрім штрафу, зловмиснику доведеться компенсувати й кошти, які треба вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення знищених тварин. Передбачена також адміністративна та кримінальна відповідальність за браконьєрство.

Тепер штраф за незаконне добування або знищення лося збільшили з 20 до 80 тисяч гривень, оленя європейського - з 15 до 60, оленя плямистого - до 50, кабан – до 40, лані - до 40, козулі та муфлона -до 32 тисяч гривень.

Також збільшили суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових тварин і пернатих. Зокрема, за бобра - 10 тисяч гивень (було 2600 грн), зайця-русака - 8000 (500 грн), бабака, куницю - 6000 (1500 грн), лебедя - 4000 (1000 грн), галагазів, гусей, куріпок сірих, фазанів - 2000 гривень (500 грн).

З 21 жовтня 2017року на території мисливських угідь  ДП «Городнянське лісове господарство»  розпочинається сезон колективного та облавного полювання на диких парнокопитних тварин.

Дні полювання на  копитних при колективному та облавному полюванні  - субота та неділя.

Полювання на диких парнокопитних тварин проводиться за ліцензіями згідно із затвердженими лімітами добування диких парнокопитних та хутрових звірів у сезон полювання  2017/2018років та «Положення про правила проведення полювання, поводження зі зброєю та порядком видачі ліцензій на добування мисливських тварин» затвердженим наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17 жовтня 2011року № 549 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19 жовтня 2011року за № 1211/19949.

Нагадуємо, що кожен мисливець зобов'язаний мати при собі посвідчення мисливця, щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання, відстрільну картку, дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю. У разі використання під час полювання собак мисливських порід чи інших ловчих звірів і птахів, на них потрібно мати відповідний паспорт.

Не зайвим буде ще раз нагадати мисливцям бути самосвідомими і дотримуватись вимог природоохоронного законодавства та правил безпеки під час полювання.

Звертаємо увагу мисливців на те, що за полювання без відповідного дозволу, у заборонених місцях або час, забороненими знаряддями або способами відповідно до статті 85 (Порушення правил використання об'єктів тваринного світу) Кодексу України про адміністративні правопорушення настає адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу на громадян від шести до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб від тридцяти до дев'яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За незаконне полювання на тварин, на заборонених територіях настає кримінальна відповідальність згідно із статтею 248 (Незаконне полювання) Кримінального Кодексу України, якою передбачено покарання у вигляді стягнення штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів полювання та всього добутого.

Заборонено полювати ближче, ніж за 200 метрів від житлових будівель, у темний період доби та в стані алкогольного сп’яніння. Не дозволяється використовувати під час полювання штучні джерела світла, прилади нічного бачення, дзеркала для осліплення тварин, вибухові речовини, а також петлі, гачки, самостріли, ловчі ями тощо.

Рекомендуємо мисливцям заздалегідь оформити всі потрібні документи, щоб бути готовим до мисливського сезону.