Наступна новина > < Попередня новина

Лісівники проти подвійного оподаткування

    Верховна Рада та Уряд України продовжують неприємно дивувати співробітників лісогосподарської галузі деструктивними для лісового господарства ініціативами. У минулому році були спроби створити одне єдине лісогосподарське підприємство, а існуючі лісгоспи перевести у ранг підрозділів без врахування специфіки кожного з господарств. Лісівники рішуче виступили проти такої ініціативи і відстояли свої інтереси на акціях протесту у столиці. Наступною ініціативою було надання лісу у концесії приватним підприємцям. Лісівники знову виступили проти і домоглись скасування подібних рішень, бо як показала світова практика – концесії найгірша форма господарювання у лісі. Тепер наші законодавці збираються запровадити подвійне оподаткування за лісокористування.

-- В усьому світі існує дві форми оподаткування лісових господарств, які ніколи не

запроваджуються одночасно. Одні країни стягують попенну плату – тобто лісівники сплачують податок за кількість заготовленої деревини. Інші країни оподатковують щорічну всю площу лісів на якій господарює підприємство. Нині ми сплачуємо 8 мільйонів попенної плати щорічно за 96 тисяч кубометрів заготовленої деревини. 27 липня поточного року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», згідно якого лісгоспи повинні будуть сплачувати податок з лісових площ в обсязі до 5% від оціночної вартості гектару орних земель. Ставку податку визначатимуть місцеві об’єднані громади та сільські ради. Незрозуміло, чому лісові землі повинні обчислюватись по вартості орних земель, адже на ріллі сільськогосподарські підприємства збирають урожай щорічно, а лісівники – один раз на 70-80 років? У зв’язку з цим ми проситимемо у громад та сільрад встановити ставку оподаткування в розмірі 0,06%, що становить 5% від вартості орних земель розрахованих на період нашого «врожаю» -- один  раз на 80 років, -- пояснив ситуацію своїм колегам на зібранні колективу директор ДП «Городнянський лісгосп» Сергій Аніщенко.

     Як повідомили нам у господарстві сьогодні ДП «Городнянський лісгосп» заробляє близько 100 мільйонів гривень на рік з яких сплачує податків 44 мільйони, ще 12 мільйонів гривень витрачає щорічно на охорону і захист лісу. А це роботи по попередженню та локалізації лісових пожеж, боротьба з незаконними рубками, захист лісу від шкідників та інші. Загалом підприємство отримує 2 мільйони гривень прибутку на рік, з яких 1 мільйон 600 тисяч гривень забирає держава, лишаючи лісівникам на розвиток основних фондів всього 400 тисяч гривень, що становить приблизно середню вартість одного лісовоза чи половини сучасного промислового лісопильного верстата. При запровадженні нового податку економіка процесу виглядатиме так:

     -- При ставці 0,1% від оціночної вартості лісових земель держлісгосп додатково заплатить 800 тисяч гривень, втрачаючи і без того мізерний фонд для розвитку. При ставці у 1% ми будемо змушені підвищити вартість нашої продукції на 12%. За таких умов більшість переробників деревини не зможуть прибутково працювати і опиняться на межі виживання. При ставці у 3% практично всі лісопереробники припинять свою діяльність, а лісгосп стане банкрутом. Неважко порахувати, що тільки з нашого підприємства на облік центру зайнятості стануть близько 400 безробітних. Приблизно стільки ж безробітних дадуть приватні пилорами та інші лісопереробні підприємства району. Рано чи пізно всі ці люди прийдуть до своїх сільрад чи рад громад, вимагаючи роботу. Разом з ними прийдуть і пенсіонери, які не зможуть придбати дрова для опалення своїх помешкань взимку, бо ціна на деревину при таких податкових ставках стане захмарною. Тому, щоб не допустити колапсу в галузі і соціальної напруги на місцях ми направляємо звернення до Верховної Ради України, народним депутатам Анатолію Євлахову та Василю Амельченку, а також Городнянській та Сновській райдержадміністраціям з вимогою скасувати запроваджене оподаткування, як деструктивне і загрожуюче всій лісогосподарській галузі. Також ми звертаємось до Городнянської, Тупичівської та Сновської громад і дев’яти сільрад на землях яких розташовані наші ліси з проханням встановити найменшу обґрунтовану ставку оподаткування у розмірі 0,06% від оціночної вартості земель, поки питання вирішуватиметься у Верховній Раді, -- озвучив вимоги лісівників Сергій Аніщенко.          Колектив лісгоспу підтримав всі звернення і кожен співробітник господарства підписав листи до вказаних установ. Сподіваємось, вимоги лісівників будуть почуті у столиці й на місцях, бо співробітники лісгоспу недвозначно заявили на зібранні про готовність відстоювати свої інтереси й на імовірних на акціях протесту.