Наступна новина > < Попередня новина

ЛІСГОСП ЗБІЛЬШУЄ ПЕРЕРОБКУ

Економічні та політичні тенденції останніх років змушують лісівників збільшувати частку власної переробки у загальному обсязі продукції. А подвійне податкове навантаження, введене для лісгоспів у минулому році, примусило замислитись про поглиблення переробки з метою збільшення частки доданої вартості в кожній одиниці продукції. Всі ці непрості питання лісівникам доводиться вирішувати на фоні скорочення європейського ринку, зменшення попиту на внутрішньому, ще й протистояти відвертому демпінгу з боку російських та білоруських колег.

У поточному році ДП «Городнянське лісове господарство» вдалося втриматися на ринках Європи й розвинути експорт на перспективні ринки Південної, Південно-Східної Азії та Далекого Сходу. Сьогодні левова частка експорту підприємства постачається морським шляхом в Індію, Об’єднанні Арабські Емірати, Південну Корею та Китай. Найбільшим попитом у закордонних партнерів користуються пиломатеріал висушений та пиломатеріал з сухостою. Попит на останній допомагає підприємству ефективно боротись зі шкідниками, бо виробляється саме з постраждалих від короїдів дерев.
Лісгосп інтенсивно нарощує обсяги переробки. Так за минулий рік переробили 17 904 кубометри продукції, а за дев’ять місяців поточного року вже переробили 18 370 кубометрів. У вартісному вираженні підприємство у поточному році (за 9 місяців) виробило товарної продукції переробки на 27,4 мільйони гривень, тоді як за весь минулий рік на 31,4 мільйони гривень. На переробці зайнято 60 співробітників. При цьому у планах лісівників збільшувати переробку і нарощувати виробництво.
Для цього планується придбати багатопильний верстат з дисковим розпилюванням деревини, бо саме такому розпилюванню надають перевагу європейські споживачі. Всі зарубіжні партнери охочіше замовляють висушену продукцію, тож керівництво лісгоспу вже замислилось над створенням нових сушильних потужностей. Не забувають лісівники й про товари народного споживання для внутрішнього та місцевого ринку. Підприємство виробляє дошки для полу, блок-хаус, облицювальні дощечки, лиштву та плінтуси, які користуються стабільним попитом.
Попри негаразди й хронічні економічні кризи ДП «Городнянське лісове господарство» не здає позицій успішного підприємства й лишається промисловим флагманом економіки району.