Наступна новина > < Попередня новина

ЛІСГОСП ПРОЙШОВ ЧЕРГОВИЙ МІЖНАРОДНИЙ АУДИТ

Сучасні вітчизняні ЗМІ, на жаль, переповнені неправдивою інформацією щодо діяльності Державних лісогосподарських підприємств. І якщо з незаконною вирубкою заповідних, у тому числі й Карпатських лісів, все зрозуміло – бо це вочевидь політичне замовлення, то про «варварські» рубки в інших лісгоспах як правило «галасують» новоспечені «зелені». Біда в тому, що більшість таких «природозахисних» організацій живуть на гранти з-за кордону і направлені на руйнування існуючої господарської системи. Яскравим прикладом чому є направлена кількадесятилітня кампанія проти полювання. Жодному жителю розвинутої країни навіть на думку не спаде підтримувати заборону полювання, бо це – галузь народного господарства держави, а значить – зарплати, податки й порядок в угіддях. Не так давно ці ж «природозахисники» взялись за лісові господарства, заявляючи на кожному кроці, буцімто лісівники знищують ліс заради швидкої наживи.

Насправді ведення лісового господарства регламентується і контролюється як державними органами, так і міжнародними організаціями. І якщо Держлісагентству «зелені» ще можуть закинути підозри внутрішньогалузевого «сприяння» для «своїх» лісгоспів, то міжнародним організаціям FSC та NEPCon такого не закинеш. А між іншим за цими міжнародними системами не тільки продукцію, а й всю діяльність ДП «Городнянське лісове господарство» сертифіковано ще кілька років тому.
Та на разовій сертифікації справа не зупинилась. Міжнародні аудитори контролюють роботу лісгоспу щороку, як у розрізі відведення лісосік, так і в сфері лісовідновлення. Більше того, при плануванні лісосік враховуються всі необхідні природозахисні умови. Навіть зберігаються дерева, на яких розміщені дупла чи гнізда рідкісних птахів та тварин, захищаються від руйнування мурашники, комплекси нір та інше. А головне – кожен споживач може від слідкувати свою дошку чи брус у зворотньому напрямку до лісосіки, а інколи й до конкретного дерева!
Нещодавно ДП «Городнянське лісове господарство» пройшло черговий аудит від представників NEPCon. Бригада науковців з Харкова перевіряла роботу підприємства.
-- Рівень ведення лісового господарства у лісгоспі відповідає всім міжнародним вимогам
і працює на високому економічному та екологічному рівні. Окремо слід відзначити високу соціальну відповідальність ДП «Городнянське лісове господарство» при плануванні й здійсненні своєї діяльності, -- зазначив головний аудитор кандидат сільгоспнаук Ігор Букша.
За такої оцінки експертів наш лісгосп важко звинуватити тепер у надмірних вирубках, бо головним установчим принципом NEPCon є «невиснажливе використання природних ресурсів». А десять принципів FSC, яких дотримуються наші лісівники у своїй діяльності значно вимогливіші ніж існуючі державні норми ведення лісового господарства.
Що ж дає така сертифікація й щорічний аудит лісгоспу? «Псевдозелені» одразу зазначають – спрощений вихід на експортні ринки. Звичайно, цього навіть ніхто не приховує, бо експорт – це завжди інший рівень доходів. Однак в структурі товарообігу експортна складова ДП «Городнянське лісове господарство» за останні роки не збільшилась, тож і пред’являти нема чого! А з іншого боку сама система невиснажливого природокористування за допомоги і консультацій міжнародних спеціалістів дає змогу господарству системно аналізувати свою діяльність, на основі чого більш ефективно планувати роботу всього підприємства. Окрім природоохоронної складової, міжнародні аудитори вивчають і надають рекомендації й щодо організації виробничих процесів. У цьому контексті всі вони переконані, що лісівникам на місцях треба надати більше повноважень лісовим господарствам, а лісовим господарствам більше самостійності в управлінні довіреними їм лісами. На жаль, існуючі законодавчі норми ще значно обмежують можливості ефективного управління лісовим господарством на місцях.