Наступна новина > < Попередня новина

КОНКРЕТНО ПРО ЗАПОВІДНИКИ НАШОГО КРАЮ

Ботанічні заказники, а їх у нас найбільше, створені для того, щоб зберегти рідкісні й лікарські рослини, а також природні угруповання цих рослин у первозданному вигляді. Всього їх десять – «Вешки», «Боровицька дача», дві «Невклянські дачі», дві «Тупичіські дачі», «Мальча», «Кримок», «Миклашевщина» та «Кусіївська дача». На цих територіях заборонено збирання трав, грибів і ягід так само як і будь-яка господарська діяльність, здатна зашкодити рослинним спільнотам. Не дозволяється навіть розведення вогнищ і постановка наметів.
Гідрологічних заказників два – «Тарасове» знаходиться у Невклянському лісництві і являє собою низинне осокове болото, яке є регулятором ґрунтових вод й "Буханицьке" – також низинне болото з рідкісними угрупуваннями болотних осок. Найбільшим заповідним об’єктом є урочище «Гніздищенська дача», яке розташувалось на землях Городнянського й Моложавського лісництв і має площу 1354 гектари. Найменшим є «Невклянський дуб» - дерево віком близько 300 років з окружністю стовбура 2,8 метри.
Звичайно, наші місцеві заказники не надто величні за розмірами й історією створення. Проте всі вони необхідні для збереження живого різноманіття, характерного саме для нашого краю. Заказники позначені спеціальними інформаційними знаками. Тож, буваючи в лісі, зверніть увагу на них і поводьтесь відповідно!