Наступна новина > < Попередня новина

П.ДУБРОВСЬКИЙ

Колегія лісівників побувала на Городнянщині

    У п’ятницю 2 листопада лісами Тупичівського лісництва мандрував двоповерховий автобус у супроводі кількох автомобілів. Цей дивовижний для лісу кортеж зовсім не заблукав на новій лісовій дорозі між Великим Лиственом та Тупичевом, то лісівники з усієї України приїхали подивитись як господарюють їхні колеги у лісах Городнянщини.

     Розширена виїзна колегія Держлісагентства побувала на минулому тижні у Чернігові, та трьох державних лісових господарствах – Добрянському, Корюківському і Городнянському. У роботі колегії лісівників взяли участь заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар, начальники обласних управлінь з усієї України, начальник Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко, його заступники та головні спеціалісти облуправління.

     Провідні спеціалісти та очільники лісогосподарської галузі визначили головну мету колегії: домогтися вагоміших здобутків у лісовому господарюванні. Якими шляхами йти до таких здобутків, де зосереджувати об’єднані зусилля практиків лісогосподарювання, лісівничої науки і організаторів виробництва в масштабах всієї галузі – саме такі питання аналізували на виїзному розширеному засіданні колегії Державного агентства лісових ресурсів України.

     Після зустрічі з виконувачем обов’язків голови облдержадміністрації Юлією Свириденко і головою обласної ради Ігорем Вдовенком, учасники колегії побували у ДП «Добрянське лісове господарство» де урочисто відкрили сучасний комплекс з підготовки високоякісного насіннєвого матеріалу. Також вони познайомились з роботою ряду лісництв, особливостями їх господарювання з урахуванням природних та ресурсних особливостей.

     Наступного дня колегія лісівників дісталась до Городнянщини. Спеціалісти лісогосподарської галузі одразу приїхали на лісосіку у Тупичівському лісництві, з якої й почали знайомство з роботою ДП «Городнянське лісове господарство». Нові лісові дороги, які господарство побудувало для лісотехнічних потреб, згодилися й учасникам колегії. Найбільшу цікавість у гостей викликала лісосіка на якій використовується тандем новітніх лісозаготівельних машин харвестера і форвардера фірми «КOMATSU». При цьому ряд керівників лісгоспів зазначили, що виробнича ефективність таких машин є надлишковою для більшості лісових господарств країни, особливо тих, які знаходяться у степовій та лісостеповій природних зонах.

     Учасники всеукраїнської колегії лісівників також оглянули мережу доріг лісогосподарського призначення, рекреаційні зони, створені лісівниками Городнянщини, познайомились з об’єктами виробничої та екологічної структури ДП «Городнянське лісове господарство». Також гості познайомились з ходом реконструкції цехів нижнього складу підприємства.
     Робота виїзного засідання колегії завершилась у ДП «Корюківське лісове господарство» де ознайомилися з нижньоскладськими комплексами Корюківського і Холминського лісогосподарських підприємств, еколого-просвітницьких об’єктів та побували на деревообробному підприємстві АТ «Слов’янські шпалери». На пленарному засіданні учасники колегії підбили підсумки роботи лісової галузі та визначили головні стратегічні напрямки її розвитку на найближчий час. Лісівники визнали корисним досвід проведення подібних галузевих зустрічей на місцях, особливо у глибинці – на рівні районних лісових господарств.