Наступна новина > < Попередня новина

ЯК ЗАКОННО ЗАГОТОВИТИ БЕРЕЗОВИЙ СІК?

У нашій місцевості такі лісові дари як ягоди, гриби та цілющі трави є звичними заготівлями для домашнього господарства більшості родин. Однак заготівля березового чи кленового соку проводиться не так просто. Як нам пояснив головний лісничий ДП «Городнянське лісове господарство» Сергій Заяць - для того щоб підсочити дерева у законний спосіб необхідно звернутися до найближчого лісництва, оформити лісовий квиток і збирати освіжаючий лісовий напій лише на спеціально відведених ділянках, які має вказати уповноважений співробітник лісового господарства. Самостійна заготівля де заманеться карається досить відчутними штрафами.

Категорично заборонена заготівля соку дерев у парках, лісах природно-заповідного фонду, насадженнях, які виконують захисні, водоохоронні, санітарно-гігієнічні та оздоровчі функції. Стихійний забір соку можливий лише у тому випадку, якщо клени чи берези ростуть на вашому особистому подвір’ї. 
При заготівлі соку дерев слід зважати також на те, що варто підсочувати молоді дерева зі стовбуром меншим у діаметрі ніж 30 сантиметрів. Підсочку слід проводити за допомогою виключно свердління стовбура. Після закінчення сезону сокоходу отвір у стовбурі дерева слід замазати садовим варом чи віконною замазкою.
Найсмачніший і багатий на корисні речовини буде сік з отвору який розташовано на північній стороні стовбура якнайвище від поверхні землі. У разі, якщо сік призначається для консервування, його слід переробити не пізніше ніж через 6-8 годин після збирання.
Цікаво, що в інших країнах світу також збирають і заготовляють соки різних деревних та чагарникових порід. Окрім звичних для нас клена та берези, успішно заготовляють сік грабу, виноградної лози, буку, горіху, пальми. У тропіках також збирають сік так званих «молочних» дерев – сорвейри та галактодендронів, сік яких за смаком та кольором нагадує свіже коров’яче молоко. Найбільше заготівлею деревного соку займаються у США та Канаді, який добувають з місцевих кленів для виготовлення всесвітньовідомого кленового сиропу та цукру.