Наступна новина > < Попередня новина

ДО ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНОГО ПЕРІОДУ ГОТОВІ

Лісове господарство чітко прив’язане до сезонів. Ось і тепер на зміну сезону лісовідновлення, коли всі сили лісівників були направлені на садіння нових лісів, приходить загрозливий пожежонебезпечний період. І хоч до боротьби з вогняною стихією у ДП «Городнянське лісове господарство» готові завжди, з приходом сухої погоди тут готуються особливо.

-- У поточному році спостерігаємо аномальну весну, коли не встигли зійти сніги, а 
грунти вже практично втратили вологу. Ледь встигли відсадитись – настільки коротким був сприятливий період. Із засухою приходить ризик пожеж, особливо на тлі масових палів сухої рослинності, -- оцінив ситуацію головний лісничий господарства Сергія Заяць.
Боротися з полум’яною загрозою лісівники готуються ґрунтовно. Розпочали з перевірки протипожежної техніки, навчань для персоналу, упорядкування джерел забору води, підготовки паливо-мастильних матеріалів та інших заходів. Лише недоторканний резерв палива на протипожежні потреби становить 2 тони дизпалива і 2 тони бензину. Вже сьогодні лісівники «освіжили» близько третини протипожежних мінералізованих смуг, яких близько 400 кілометрів, та створили більше половини нових, яких заплановано 210 кілометрів.
Не менш важливим є й вчасне виявлення джерел займання, для чого постійно ведеться відео-спостереження з кількох протипожежних вишок. Встановлено та відпрацьовано взаємодію в режимі радіозв’язку та інших систем оповіщення. Також лісівники ДП «Городнянське лісове господарство» затвердили та відпрацювали плани взаємодії з колегами з ДП «Городнярайагролісгосп» та районним сектором управління державної служби з надзвичайних ситуацій.
Чималу роботу проводить і лісова охорона, яка блокує вторинні заїзди до лісу спеціальними шлагбаумами, будує інформаційні таблиці, оновлює бігборди, перевіряє вогнища у відпочиваючих. До речі адмінштрафи за небезпечне поводження з вогнем ще ніхто не відміняв! Бо головною причиною пожеж, на думку лісівників, стає не погода, а звичайна людська недбалість, а інколи й відверто шкідницька поведінка, як при випалюванні трави.
Звичайно, лісівники сподіваються і на милість погоди, проте вже затвердили склад протипожежних команд і графіки чергувань навіть на святкові та вихідні дні. Пожежа, певно, - найбільше лихо для лісу, і краще, коли воно обходить стороною. Однак лісівники не гадають: минеться чи ні – вони вже готові захистити ліс від вогню.