Наступна новина > < Попередня новина

ЧАС НОВИХ СХОДІВ

Ледь завершилась лісопосадка і підготовка до пожежонебезпечного періоду, а лісівники вже знову чаклують у лісі. Цього разу на ділянках для сіянців. У кожному лісництві є такі розсадники, на яких висівають, доглядають маленькі паростки майбутніх дерев. Окрім ділянок сіянці вирощують також у теплицях та спеціальних коробах. Це – початковий етап лісовідтворення.

Загалом під лісові «посіви» у ДП «Городнянське лісове господарство» відведено 1,1 гектари. Начебто й небагато, проте ця площа щороку дає не багато ані мало – півтора мільйони маленьких нових дерев. Висівають основні лісоутворюючі породи: сосну, ялину, модрину, дуб, липу, вільху, березу, калину, аронію, шипшину та інші. 
Щоб урізноманітнити лісові пейзажі чимало уваги лісівники приділяють вирощуванню та розповсюдженню екзотичних та рідкісних рослин, серед яких різноманітні породи ялини і сосни з різних куточків світу від тропіків до заполяр’я. Цікаво, що більшість рослин у лісництвах вирощують з власноруч зібраного насіння. Звичайно, насіння для перших поколінь екзотів доводиться купувати, однак у наступні генерації вже використовують власний насіннєвий матеріал.
Нещодавно головний лісничий Сергій Заяць та інженер з лісовідновлення Михайло Федіна особисто проінспектували сходи на засіяних ділянках. За результатами цих оглядів вони надали практичні рекомендації лісничим по кожній лісовій культурі. Що й казати – робота копітка і часом відверто нудна, однак без неї неможливо виростити міцний і життєздатний ліс.
Та ліс уміє віддячити тим, хто ставиться до нього дбайливо і з повагою. Цього разу приємним сюрпризом для лісівників стала сусідня з сіянцями ділянка екзотів, яку заклали вихованці учнівського лісництва ще у 2013 році. На ній кілька декоративних жовтих сосен дали перші шишки – а це джерело насіння для майбутніх посадок. Тож невдовзі наші ліси поповняться розкішними деревцями з двадцяти сантиметровою хвоєю.